Nieuwsbrief Muziekatelier december 2015

Beste vrienden van het Muziekatelier,

Met veel plezier bieden wij jullie de tweede nieuwsbrief van het Muziekatelier aan. Voor wie ons nog niet kent: wij zijn een kleine, actieve muziekschool in Alkmaar-Noord. Al meer dan 20 jaar zijn we gevestigd aan de Wielingenweg aan de rand van de Mare. Onze 8 bevlogen docenten organiseren regelmatig muziekactiviteiten voor de leerlingen en willen jullie hiervan graag op de hoogte houden. Ook zijn wij betrokken bij instellingen in de buurt, zoals bibliotheek, kerk de Blije Mare, activiteiten centrum het Vlijthof en verzorgingshuis het Rekerheem, voor ons een kans om onze leerlingen een podium te bieden en de buurtbewoners te laten genieten van jong muzikaal talent.

Werk in uitvoering!

Na 20 jaar en heel veel voetstappen heeft het Muziekatelier een frisse nieuwe entrée gekregen. In de herfstvakantie zijn de gangen en de wachtkamer helemaal opnieuw geschilderd. De trappen en bovenlokalen hebben een geluidsdempende blauwe bekleding gekregen en de begane grond een mooie nieuwe vloer. Het was een flinke klus om alle instrumenten, standaards, krukjes, en kasten met bladmuziek heen en weer te sjouwen, maar we zijn erg blij met het resultaat.

Wij als team zouden het leuk vinden om de wachtkamer nog wat aan te kleden. Vindt u het leuk om ons daarin financieel een beetje te steunen? Na afloop van het kerstconcert op 12 december (zie aankondiging hieronder) staat bij de uitgang een muzikale kerstman aan wie u iets kunt doneren.

Blokfluitworkshops

Op zaterdag 31 oktober hebben Hester Groenleer en María Martinez Ayerza blokfluitworkshops gehouden in het Muziekatelier Alkmaar. Ze gingen aan de slag met twee groepen, voornamelijk bestaand uit leerlingen van Claudia Veenstra.

Met veel plezier speelden de groep 4 stukken op de presentatie, die aan het einde van de dag werd gehouden: een zwijmelstukje van de Everly Brothers, een tango van Piazolla, een kippenkakelstukje uit de Renaissance en een Klezmer stuk uit Israel waren de ingrediënten voor deze dag.

 

Op bezoek bij de fluitbouwer!

Anthe (16 jaar), fluitleerling van Miranda Binnekamp, vertelt over het uitzoeken van een nieuwe dwarsfluit bij de fluitbouwer: Die dag gingen wij (juf Miranda, mijn moeder en ik) naar de winkel. Boven de winkel was een oefenruimte, waar wij in alle rust konden oefenen. Er was nog niemand, dus hadden wij de ruimte voor onszelf alleen. Er lagen een stuk of 10 fluiten (tweedehands en nieuw) en ik mocht ze een voor een uitproberen. Eerst hoorde ik het verschil nog niet zo goed, ze klonken tenslotte allemaal mooier dan mijn eigen fluit! Maar nadat ik een paar keer van fluit had gewisseld, kon ik het verschil heel goed horen. Er waren een paar fluiten die gelijk afvielen, en andere klonken dan weer wel mooi. Uiteindelijk kozen juf Miranda en ik twee fluiten uit die wij mee mochten nemen om thuis verder uit te proberen, want die klonken het mooist. Wij hadden een fluit met een b-voet en een fluit met een c-voet. Ze hadden beide open kleppen.Thuis heb ik in de vakantie veel liedjes gefloten en geoefend maar het verschil tussen de fluiten was heel klein: de ene dag speelde de een fijner, de andere dag de ander. Uiteindelijk hebben wij toch voor de fluit met de c-voet gekozen en nu heb ik een mooie, nieuwe fluit

Interview met een leerling

Mijn naam is Arne de Jong, ik ben nu 14 jaar oud en ik zit 5 jaar op celloles bij Evelien.Voordat ik cello ging spelen heb ik eerst algemene muzieklessen op het Muziekatelier gevolgd. Aan het einde van deze lessen kwamen er allerlei verschillende instrumenten voorbij. Ik vond cello het mooiste instrument en de juf leek me ook leuk dus koos ik voor dit instrument. Het is best een moeilijk instrument om te leren spelen, vooral in het begin. Voordat je echt een stuk kunt spelen moet je eerst een aantal dingen leren zoals het vasthouden van de strijkstok. Ook is het best lastig om te bepalen wanneer een toon zuiver is. Ik vind het oefenen van de muziek niet altijd even leuk. Dat is vooral zo bij het aanleren van nieuwe dingen. Pas als je die kan, is het leuk om te doen maar daarvoor moet je natuurlijk wel studeren. Ik ga altijd met plezier naar les. Het allerleukste vind ik samenspelen in een groep. Groetjes, Arne

Vioolleerling Lindy speelt als soliste in de Vest

Ik ben Lindy Schermer. Ben 15 jaar oud en ik heb vanaf mijn 8e jaar, met veel plezier, vioolles van Sandra Kox bij het Muziekatelier. Vroeger speelde mijn opa ook viool maar hij heeft ook accordeon gespeeld. Dat laatste deed hij bij het orkest Vita Nova. Mijn opa kwam op het idee dat het misschien leuk zou zijn als ik een keertje met ze mee zou spelen op mijn viool, vroeger zijn viool. Het orkest wordt geleid door Jan Rol en hij vond het een leuk idee. De Czardassen die ik eerder met Sandra gespeeld heb zou ik dan nu met orkest gaan spelen. Jan Rol heeft de partijen aangepast voor accordeon. We zijn al een paar maanden aan het oefenen en 13 december speel ik als gastoptreden in de Vest samen met het senioren orkest van Vita Nova!  En nu ik meedoe, heeft mijn opa ook weer zijn accordeon van zolder gehaald. Als voorproefje hebben we een keer gespeeld in verpleeghuis Lauwershof. Groetjes Lindy

 

 

 

Kerstconcerten

Op zaterdag 12 December a.s. organiseert het Muziekatelier Alkmaar 2 vrolijke concerten om u helemaal in de kerstsfeer te brengen. Leerlingen op piano, keyboard, viool, cello, dwarsfluit, blokfluit, harp, gitaar, maar ook de kleutergroepen en de AMV leerlingen presenteren zich in de Blije Mare.

Aanvang concerten:
Concert 1: 14.00 uur
Concert 2: 16.30 uur
Toegang: € 3,-
Kinderen: €1,-

De leerlingen die meespelen zijn een uur vóór aanvang van het concert aanwezig om de soundcheck te doen. De ouders die hun kinderen brengen kunnen in deze tijd in de hal van de Blije Mare een kopje koffie of thee kopen.

Wij hopen u allemaal te mogen verwelkomen!

De docenten van het Muziekatelier wensen iedereen alvast een hele fijne kerstvakantie!

Facebook