Meer over Piano

Voor wie is de pianoles

Kinderen vanaf 7 a 8 jaar

pianisten spelen De Olifant

Volwassenen

Beginners en gevorderden.
Kortom, iedereen die enthousiast is en er tijd in wil steken!

 

Wat leer je

Auditieve fase: als je begint met pianoles ga je op het gehoor bekende liedjes naspelen. Je leert meteen de goede houding achter de piano, en de houding van je handen en vingers.

Lesboeken: met behulp van een aantal lesboeken leer je noten lezen voor de rechterhand en linkerhand in 2 verschillende muzieksleutels. In het begin spelen de handen om en om. Daarna gaan ze steeds meer tegelijkertijd spelen. De pianolesboeken worden altijd aangevuld met losse liedjes die afgestemd worden op de smaak, het nivo en de leeftijd van de leerling.

Piano-muziek: na de lesboeken gaan we je techniek uitbreiden aan de hand van allerlei soorten muziek. Je leert hard, zacht, puntig, zangerig te spelen en nog veel meer. Daardoor kun je muziek vrolijk laten klinken, dromerig, romantisch, swingend, ritmisch etc; alles wat je er zelf mee wilt vertellen of wat de componist ermee bedoeld heeft. Zo wordt de muzikaliteit en techniek ontwikkeld.

 

 

Wat heb je nodig?

pianoles op het muziekatelierEen piano: een “echte” heeft natuurlijk de voorkeur.
Hier zitten de meeste klanknuances in en speelt vaak het prettigst. Je kunt een piano huren of kopen bij een vakhandel. Een tweedehands piano is ook prima, bijvoorbeeld via marktplaats.
Deze laat je 2x per jaar stemmen zodat hij een mooie klank behoudt.

Een keyboard is echt wat anders en is voor pianoles dus niet bruikbaar.

 

 

 

 

Hoe werkt het?

Je hebt 1x per week pianoles. We nemen de nieuwe liedjes samen door en ik geef je tips hoe je het moet oefenen. Lesdagen zijn maandag en donderdag. Thuis oefen je 15 minuten tot een half uur per dag afhankelijk van het nivo waarop je zit. Als de pianostukken langer worden ga je er vanzelf meer tijd aan besteden.
Hoe vaker je pianospeelt hoe beter je het leert. Want pianospelen leer je door het vaak te doen. Net als schaatsen, fietsen en computerspelletjes.

 

 

Extra’s

samenwerking tijdens pianoworkshopOmdat het leuk is om te laten horen wat je kunt, organiseren we concertjes. Voor de kinderen zijn er jaarlijks de kerst- of nieuwjaarsconcerten en gevorderdenconcerten. Vaak laten we leerlingen samen spelen op uitvoeringen. Dat kan 4 mains zijn of met 2 piano’s of in combinatie met andere instrumenten binnen het Muziekatelier.
Zo was er afgelopen jaar een groot Kerstconcert in de Blije Mare. En diverse presentaties in  Bibliotheek de Mare zoals de Beestenboel en het slotconcert met samenspelgroepen.

Als extraatje mochten de jonge pianistjes workshop piano breinpleindeelnemen aan een speciale workshop "Anders dan Anders".

 

 

 

Voor de volwassenen organiseer ik naast de gewone pianoles 1 a 2x per jaar groepslessen.
Daarin gaan we samenspelen of naar elkaar luisteren om ideeën op te doen en ervaringen uit te wisselen. Dit jaar stond een Suite van Arensky centraal voor 2 piano's uitgevoerd door de volwassen leerlingen.

 

Je kunt deelnemen aan landelijke graadexamens, georganiseerd door de EPTA. Je komt dan ook meer te weten over muziektheorie.
Dit kan soms een extra stimulans geven, maar is niet verplicht.

Inschrijven /  gratis proefles:

Als je je wilt inschrijven voor pianoles, of belangstelling hebt voor een proefles, neem dan contact op met Angelique Schaapveld.

Tel 072-5643902 of piano@muziekatelieralkmaar.nl