Angelique Schaapveld

Angelique Schaapveld Pianodocente
Angelique Schaapveld Pianodocente

Angelique is een enthousiaste docente die persoonlijke ontwikkeling, én plezier in het muziekmaken als doel heeft.
Het één kan niet zonder het ander!

Voor wie?

Beginners en gevorderden vanaf 7 a 8 jaar.
Ook volwassenen zijn van harte welkom.
Kortom, iedereen die enthousiast is en er tijd in wil steken!

Wat leer je?

Auditieve fase: als je begint met pianoles ga je op het gehoor bekende liedjes naspelen. Je leert meteen de goede houding achter de piano, en de houding van je handen en vingers.

Lesboeken: met behulp van een aantal lesboeken leer je noten lezen voor de rechterhand en linkerhand in 2 verschillende muzieksleutels. In het begin spelen de handen om en om. Daarna gaan ze steeds meer tegelijkertijd spelen. De pianolesboeken worden altijd aangevuld met losse liedjes die afgestemd worden op de smaak, het nivo en de leeftijd van de leerling.

Piano-muziek: na de lesboeken gaan we je techniek uitbreiden aan de hand van allerlei soorten muziek. Je leert hard, zacht, puntig, zangerig te spelen en nog veel meer. Daardoor kun je muziek vrolijk laten klinken, dromerig, romantisch, swingend, ritmisch etc; alles wat je er zelf mee wilt vertellen of wat de componist ermee bedoeld heeft. Zo wordt de muzikaliteit en techniek ontwikkeld.

Wat heb je nodig?

Een piano: een “echte” heeft natuurlijk de voorkeur.
Hier zitten de meeste klanknuances in en speelt vaak het prettigst. Je kunt een piano huren of kopen bij een vakhandel. Een tweedehands piano is ook prima, bijvoorbeeld via marktplaats.
Deze laat je 2x per jaar stemmen zodat hij een mooie klank behoudt.

Een keyboard is echt wat anders en is voor pianoles dus niet bruikbaar.

Hoe werkt het?

Je hebt 1x per week pianoles. We nemen de nieuwe liedjes samen door en ik geef je tips hoe je het moet oefenen. Lesdagen zijn maandag, dinsdag en donderdag. Thuis oefen je 15 minuten tot een half uur per dag afhankelijk van het nivo waarop je zit. Als de pianostukken langer worden ga je er vanzelf meer tijd aan besteden.
Hoe vaker je pianospeelt hoe beter je het leert, en hoe leuker het wordt! Want pianospelen leer je door het vaak te doen. Net als schaatsen, fietsen en computerspelletjes.

Tijdens corona:

Tijdens de lockdown zijn, dankzij goede technische voorzieningen, alle pianolessen online voorgezet.

Extra’s:

Piano Extra's

Omdat het leuk is om te laten horen wat je kunt, organiseren we concertjes. Voor de kinderen zijn er jaarlijks de kerst- of nieuwjaarsconcerten en gevorderdenconcerten. Vaak laten we leerlingen samen spelen op uitvoeringen. Dat kan 4 mains zijn of met 2 piano’s of in combinatie met andere instrumenten binnen het Muziekatelier.

Als extraatje mochten de jonge pianistjes deelnemen aan een speciale workshop “Anders dan Anders”.
In juni 2021 was er de Oefenchallenge om geld in te zamelen voor muziekles, voor wees- en straatkinderen in Oeganda en Colombia.

30 dagen oefen-challenge piano

Voor de volwassenen organiseer ik naast de gewone pianoles 1 a 2x per jaar groepslessen.
Daarin gaan we samenspelen of naar elkaar luisteren om elkaar te inspireren en ervaringen uit te wisselen.
En het is natuurlijk ook gewoon een gezellige muziekavond…

Je kunt deelnemen aan landelijke graadexamens, georganiseerd door de EPTA. Je komt dan ook meer te weten over muziektheorie.
Dit kan soms een extra stimulans geven, maar is niet verplicht.

Waar zijn de lessen?

De pianolessen vinden plaats in Basisschool Het Kompas
Adres: Kofschipstraat 11A, 1826 CG Alkmaar

Inschrijven /  gratis proefles:

Als je je wilt inschrijven voor pianoles, of belangstelling hebt voor een proefles, neem dan contact op met Angelique Schaapveld.

Tel 06-83787555
Of mail naar: piano@muziekatelieralkmaar.nl

Tarieven Piano:

Seizoen 2023 – 2024

Privéles     30 min. per week        €  940,-
Privéles     45 min. per week        €1386,-
Privéles     30 min. per 2 wk.        € 500,-
Privéles     45 min. per 2 wk.        € 722,-

Betaling gaat in 4 termijnen
Er worden 38 wekelijkse lessen per jaar gegeven.
 

Meer over Angelique Schaapveld

Angelique Schaapsveld Pianoles
Angelique Schaapveld Pianoles

Ze is in 1992 in Maastricht aan het conservatorium afgestudeerd. Tegelijkertijd heeft ze de studie OMB afgerond, oftewel Orthopedagogische Muziekbeoefening. Dit is een combinatie van Schoolmuziek en HBO-J. Om nieuwe ideeën op te doen is ze verder gaan studeren aan het Lemmens-instituut in Leuven, België. Hier heeft ze haar UM-diploma (Uitvoerend Musicus) voor piano behaald. Voor het examen Kamermuziek werd de Sacre du printemps van Stravinsky vol enthousiasme ingestudeerd en uitgevoerd.

Onder de naam “Duo Arabesque” heeft ze jarenlang opgetreden met een violiste. Daarnaast begeleidde ze diverse zangers en zangeressen.

Cursussen in York (Engeland) en bijscholing over diverse onderwerpen vormen een goede aanvulling op haar studie. Zo heeft Angelique onder andere cursussen gevolgd over houdingsproblemen bij leerlingen; werken vanuit je kern; auditieve vorming; kleuterritmiek en “pianomuziek voor barokdans”. Vorig jaar volgde zij een cursus Alexander Techniek en NLP. NLP zorgt ervoor dat je leert om anders tegen dingen aan te kijken, waardoor het eenvoudiger kan worden. Dit kan een waardevolle toevoeging zijn aan het leerproces. Angelique is jurylid bij de graadexamens van de EPTA.

Angelique is ingeschreven bij het Nederlands Toonkunstenaars Register . Zij is lid van EPTA Nederland, en bezoekt regelmatig studiedagen om zich te blijven ontwikkelen en op de hoogte te blijven van nieuwe bladmuziek en lesmethoden.  Daarnaast heeft zij periodiek overleg met collega pianodocenten in de regio, binnen het Piano Docenten Overleg Alkmaar (PDOA).