Annemieke Goossens

Annemieke Goossens Toetsendocente
Annemieke Goossens Toetsendocente

Annemieke Goossens is ooit begonnen als leerling aan de Texelse muziekschool. Ze studeerde Elektronisch orgel aan het Conservatorium te Alkmaar en behaalde het diploma Docerend Musicus hiervoor in 1993. Tevens volgde zij een post-HBO cursus keyboards, waarmee ze voor dit instrument een bevoegdheidsverklaring behaalde. Na haar studie gaf zij les aan verschillende muziekscholen in Noord-Holland, en geeft sinds 1992 les aan het Muziekatelier. Ze heeft de nodige speelervaring opgedaan in verschillende bands en ensembles.

Voor wie?

De lessen zijn bedoeld voor leerlingen die het ontzettend leuk vinden om toetsinstrumenten te leren bespelen. Belangrijke aspecten tijdens de lessen zijn plezier in het spelen en de individuele aandacht. De leerling staat centraal; de lessen zullen dan ook aansluiten bij zijn of haar mogelijkheden en wensen.

Wat leer je?

De lessen gaan als volgt:
We beginnen met liedjes op het gehoor spelen. Je krijgt dan de tekst en de vingerzetting mee naar huis. Pas daarna beginnen we met noten lezen.
Je leert lezen in twee sleutels, zodat je ook pianomuziek kunt spelen. Verder leer je ook spelen met de verschillende ritme-stijlen en klanken die het keyboard biedt.

Je leert populaire liedjes spelen met akkoorden, samen met de ritmische begeleiding van het keyboard. We beginnen met twee akkoorden voor de linkerhand, dit breidt zich langzaam verder uit, tot je alle akkoorden kent.

Als je het leuk vindt, krijg je af en toe liedjes uit de Top-40, afhankelijk van of je het op dat moment kunt spelen. Als er een paar nieuwe akkoorden in voorkomen, kun je die natuurlijk wel meteen bijleren. Na ongeveer drie of vier jaar heb je alle akkoorden en noten wel gehad. We kunnen dan verschillende kanten op.  Je krijgt uitgebreidere popstukken voor twee handen,  stukken voor de techniek (kan ook klassiek zijn of filmmuziek), en verder allerlei stijlen waaronder zowel ritmisch groovende als swingende blues en jazz muziek. Improvisatie en zelf gekozen stukken uitzoeken komen ook aan bod.

Wat heb je nodig?

Om keyboard te leren spelen heb je een keyboard nodig met 5 oktaven en grote toetsen, en een beeldscherm waarop je het tempo kunt aflezen.

Spelen met akkoorden

Belangrijk onderdeel van de les is het spelen van akkoordenschema’s op de pianomanier, waardoor je een melodie leert begeleiden. Je kunt een solist of een groep begeleiden, maar zelf erbij zingen kan soms ook, bijvoorbeeld je favoriete popliedje.

Elektrische piano

Het spelen op de elektrische piano komt al vrij snel aan bod tijdens de toetsen-les. De leerling mag zelf kiezen op welk instrument hij of zij wil spelen. Dus liever piano is ook prima.

Extra’s

De liedjes die je geleerd hebt, kun je regelmatig op het podium ten gehore brengen, op de uitvoeringen van het Muziekatelier.
Door middel van samenspelprojecten kun je samenspelen met anderen. Dit is niet alleen leuk maar ook heel leerzaam! Zo’n project eindigt altijd met een concert of presentatie, zo’n 1 á 2 keer per jaar. 

Tarieven Toetsen/keyboards

Privéles:   

  • 30 min. per week
  • € 840,- per jaar
  • € 84,- per maand   (10 maandelijkse termijnen)

Duoles:

  • 40 min. per week
  • € 640,- per jaar
  • € 64,- per maand   (Indien een andere leerling dit ook wenst)

Een duoles is alleen mogelijk bij ongeveer dezelfde leeftijd en niveau van de leerlingen.